• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Politikatörténeti Alapítvány

E-mail Nyomtatás PDF

A Politikatörténeti Alapítvány a közelmúlt, a jelenkor sokoldalú tudományos vizsgálatának támogatására és szervezésére létrehozott közhasznú szervezet, amely 2015-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.
Erről bővebben a lap alján olvashat.

Figyelmét a történettudományok mellett más társadalomtudományokra is kiterjeszti. Pályázatokkal, ösztöndíjakkal, egyéni és csoportos kutatások támogatásával segíti az új tudományos eredmények megszületését.

Az alapítvány – fő feladataként – támogatja a Politikatörténeti Intézetet és segíti az intézet levéltárában és könyvtárában őrzött, nemzeti értéket képviselő dokumentumok közcélú hasznosítását. Közreműködik a Politikatörténeti Intézet által indított és a Europe for Citizens program által támogatott Hadszíntér és Hátország - Magyarország az első világháborúban c. projektben.

Az alapítvány működteti a Napvilág Kiadót.


A Politikatörténeti Alapítvány vezetői és munkatársai

A kuratórium elnöke: Bayer József politológus, akadémikus, egyetemi tanár

A kuratórium további tagjai:
Földes György történész, az MTA doktora
† dr. Kun Tibor jogász, c. főiskolai tanár

Gazdasági igazgató: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


A Politikatörténeti Alapítvány korábbi kuratóriuma (2014-ig)

A kuratórium elnöke: Orosz István akadémikus, egyetemi tanár

A kuratórium további tagjai:
Bayer József politológus, akadémikus, egyetemi tanár (alelnök)
Földes György történész, az MTA doktora (titkár)
Izsák Lajos a tudományok doktora, intézetvezető egyetemi tanár
dr. Kun Tibor jogász, c. főiskolai tanár (igazgató)
Máté László vállalkozó
Sipos Péter a tudományok doktora, egyetemi tanár

Elérhetőségek:

Cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Telefon: 301-4920
Fax: 301-4922
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


A Politikatörténeti Alapítvány számlaszáma: 12010879-01412628-00100003
(Raiffeisen Bank)

A Politikatörténeti Alapítvány adószáma: 19661971-2-41
A Politikatörténeti Alapítvány 25 éve: összefoglaló és kronológia25 éves a Politikatörténeti Alapítvány


A Politikatörténeti Alapítvány 2015 novemberében ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ezt a jubileumot olyan rendezvényekkel kívánjuk tartalmassá tenni, amelyek hűen tükrözik a tudomány és a társadalomkritikai gondolkodás melletti elkötelezettségünket.
Azt a kettős arculatot, amelynek keretében egyszerre működünk baloldali,
társadalomkritikai, szellemi műhelyként és tudományos műhelyként.

A mögöttünk álló időszakra visszatekintve meg kell vizsgálnunk, milyen közegben létezett az elmúlt negyed században, és milyen közegben létezik különösen ma a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet. Ma a jelentős politikai és szellemi áramlatok között Magyarországon sok mindenben nincs egyetértés, köztük a 20. századi magyar történelem és az elmúlt 25 év megítélésében sem.
A kormányváltás, illetőleg Magyarország új alaptörvényének beiktatása óta érvényesülő emlékezetpolitika hatására a múltat illetően az egyetértés minimuma sincs meg, s ez a nemzet legfontosabb összetartó elemét, a sorsközösség vállalását is kikezdheti.
Ez az egyik probléma, amellyel az Intézetnek szembe kell néznie, amikor saját ars poeticáját próbálja meg képviselni, vagy saját eszméit a gyakorlatba átültetni.

Az utóbbi időben azonban létrejött egy másik megosztottság is, amely alapvetően nem a politikai, szellemi, ideológiai áramlatok, hanem a hatalom és a tudomány között alakult ki.

A hivatalos emlékezetpolitika, amely a teljes magyar történelmet, az Alaptörvény preambulumával pedig a 20. századi magyar történelmet is újraértelmezi, egy új etikai kihívást is jelent a tudomány számára, hiszen a történésztársadalom rákényszerül arra, hogy állást foglaljon ebben a kérdésben. A kérdés, ki hogyan teszi ezt.

Mi annak tudatában tevékenykedünk, hogy a történelemtudománynak nem az a feladata, hogy napi politikai célokat szolgáljon, hogy másoknak politikai hasznot vagy károkat okozzon.
A mi feladatunk, hogy a lehető legtisztességesebb módon tárjuk fel a közelmúltat, és a Mi történt? kérdése mellé mindig odategyük a Miért történt? kérdését is.
Arra törekszünk, hogy tudományosan elfogadható módszerekkel bizonyítsuk be: a múlt kapcsán az általunk képviselt álláspont a valóságban igaz-e vagy sem.

A történettudománynak emellett – akár akarja, akár nem – van még két másik funkciója is: a reális nemzeti önismerettel és az ismeretterjesztéssel kapcsolatos feladatokkal is foglalkoznia kell. Amennyiben a politika ezt konkrét megrendelések formájában juttatja el hozzá, akkor a történettudomány súlyos helyzetbe kerül.

Mi, akik immár 6 éve nem kapunk semmilyen állami támogatást, ezt a küzdelmet a tudományért és eszméinkért egyenlőtlen feltételek között folytatjuk a ma uralkodó konzervatív jobboldali politikai gondolkodással, illetőleg a kurzus-történetírással szemben.

A Politikatörténeti Intézet és Alapítvány gyakorlatilag az egyetlen kutatóintézet, ahol Magyarországon a jelenlegi hatalmi és állami rendszeren kívüli történettudományi és társadalomelméleti tevékenység folyhat.
Ez különleges felelősséget ró ránk, de megpróbálunk neki eleget tenni.


Földes György
a Politikatörténeti Alapítvány titkára

2015. november


Módosítás dátuma: 2017. március 10. péntek, 11:00  

Események

Utolsó hónap február 2019 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

TámogatóinkKeresés