• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Napvilág Könyves Galéria

E-mail Nyomtatás PDF

2013-ban nyitotta meg kapuit a Politikatörténeti Intézet földszintjén a Napvilág Könyves Galéria, amely hónapról hónapra más, ingyenesen megtekinthető kiállításnak ad otthont.

Nyitva tartás: minden hétköznap 8:00-19:30 között

Címünk: 1054 Budapest, Alkotmány u. 2.


AKTUÁLIS:


ELLENSÉGKÉP ÉS PROPAGANDA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN


Ki volt a magyarok legnagyobb ellensége az I. világháborúban? A trónörökös-gyilkos szerb komitácsik? A Kárpátokra rontó Oroszország? A háború szálait háttérből rángató, mások életével kufárkodó Nagy-Britannia? Vagy netán a belső összetartást, a Szent István-i Magyarország területi épségét fenyegető csehek? Esetleg a határtalanul gazdagodó hadiszállítók, vagy a batyus galíciaiak?


Kiállításunkban a korszak meghatározó élclapjának, a Borsszem Jankónak a karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei.


A kiállítást Merényi Dániel, az Index és a Napirajz grafikusa nyitotta meg 2017. május 31-én. Az erről készült videót itt tekintheti meg.

A HÁBORÚ (H)ARCAI - FIKCIÓ ÉS VALÓSÁG

Kiállítás az első világháborús hadifogságról 2017. február 1. és május 26. között.


A Nagy Háború centenáriumát éljük. 1917 – a harcok harmadik éve volt. A Monarchia vesztesége ekkor már hatalmas, mind emberben, mind anyagiakban. Ennek része az a több tízezer katona is, akik Olaszországban, Oroszországban és az antant más államaiban raboskodtak hadifogolyként – az ő hazaszállításuk csak a békekötés után kezdődhetett el. Az oroszországi foglyok esetében a folyamat több éven át húzódott, részben az orosz forradalmak és polgárháború, részben a nagy földrajzi távolság miatt. A katonák pedig csak vártak és vártak – sokan ezalatt már családot alapítottak, új életre rendezkedtek be.

Főként róluk szól ez a kiállítás. Azokról a férfiakról, akik évekig éltek hadifogolytáborokban, sajátos életformát kialakítva, szokásaikban, hagyományaikban a háború előtti Monarchiát idézve.

A kiállításon olvasható szépirodalmi szövegek ihletői azok a tárgyak, amelyekkel a katonák maguk is találkoztak a háború idején. A srapneldarabok, az ezüst cigarettatárca, a prágai képeslap és az uralkodói arcképekkel díszített kancsó manifesztálják az utókor számára dédapáink, ükapáink történetét.


A kiállításon (és honlapunkon is) olvasható szépirodalmi szövegek szerzői:

Ferencz Győző, Jolsvai András, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi KatalinTámogatók:

Az Európai Unió Európa a polgárokért programja
Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár
Püspökladány Anno - Megyaszai Szilvia szerkesztő
„GÓLIÁTOK TÖRPÉRE”

Röplapok 1956-ból

Kiállítás a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár röpirat-gyűjteményéből 2016. szeptember 15. és 2017. január 20. között.A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röplapgyűjteményéből válogatott dokumentumok nemcsak a forradalom napjaiba, hanem a november 4-ét követő hónapok eseményeibe is betekintést nyújtanak. A rendkívüli körülmények között keletkezett, politikai követeléseket megfogalmazó röplapok között vannak olyanok is, amelyek a politikai humor eszközeivel közelítették meg az eseményeket és a szereplőket.

"FA ÉS VÍZ"

Pazár László fotókiállítása 2016. március 21. és április 8. között

A kiállítást megnyitotta: Krémer Balázs


A GYULAI MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA

2016. február 9. és március 15. között


A Gyulai Nyári Művésztelep 1969 óta működik Gyula városában, egyike a legrégebbieknek Magyarországon. Első vezetője, szervezője, a telep arculatának kialakítója Tóth Tibor festőművész (1923-2004) volt. Jelenlegi elnöke Albrecht Júlia képzőművész, akivel ide kattintva (és a csúszkát 48:23-re állítva) láthatnak beszélgetést a kiállításról.

A telep működésének alapja a klasszikus természetelvű látásmód szerinti alkotó munka. Felépítésében a régi nagybányai művésztelephez hasonló: az önállóan alkotó alapító és törzstagokon, meghívott művészeken kívül fontos szempont a szabadiskolában dolgozó fiatalok bekapcsolása a telep szellemiségébe. Olyan gyakorlati és szellemi műhelyről van szó, amely az évtizedek során a természetelvű ábrázolás, a realista stílus képviselőjévé vált. Ez a művészcsoport a természetes látvány élményéből kiindulva, de nemcsak a festőiséget látva benne, olykor kritikus éllel vállalta és vállalja a társadalmi környezet feltérképezését, szemügyre vételét, dokumentarista rögzítését. Munkásságuk a szociográfiai szemlélet és a természetelvű festésmód együttes megjelenésén alapul: új, iskolát teremtő látásmód a magyar képzőművészetben.

A kiállítást 2016. február 9-én Rudolf Anica, az Új Művészet szerkesztője nyitotta meg, közreműködött Lakatos József Péter szobrászművész, versmondó. Rudolf Anica megnyitó beszédét itt olvashatja el.

EZREDORVOS A TŰZVONALBAN

Kiállítás Dr. Kemény Gyula hagyatékából 2015. november 19. és 2016. január 31. között.


A Nagy Háború Blog 2012-ben közölte 28 részletben dr. Kemény Gyulának, a nagyváradi 37. gyalogezredben szolgáló ezredorvosnak az olaszországi harcok idején írott naplóját. A napló 1915. április 28-tól október 31-ig örökíti meg az Isonzó felső folyásánál, Tolmein környékén kialakított hídfő védelme körüli harcokat és a lövészárok hétköznapjait. A napló közreadója, Pintér Tamás bevezetőjében részletesen leírja, miként került a szerb és olasz frontot is megjáró Kemény Gyula hagyatéka a blogot üzemeltető Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány birtokába az iratanyagot kiegészítő fotókkal együtt. Az Alapítvány a 2015 júniusában útjára induló Isonzó Expresszen rendezett kiállítást először ebből a hagyatékból, azóta az anyagot közgyűjteményben nem lehetett látni.

A Politikatörténeti Intézet első világháborús projektjének keretein belül – köszönhetően a Nagy Háború Blog munkatársainak – ismét lehetővé válik, hogy az összegyűjtött anyagot a nagyközönségnek is bemutassuk.


VIRTUÁLIS TÁRLATVEZETÉS

Tekintse meg a Pintér Tamás és Babos Kriszta, a Nagy Háború blog szerkesztői által tartott tárlatvezetésről készült videónkat itt vagy a képre kattintva:


HOLOKAUSZT 70

Soós László és Kemény Éva Munkácsy- és UNESCO-díjas érdemes grafikus művészek,

valamint Mezei András József Attila-díjas költő emlékkiállítása

2014. november 13. és 2015. március 6. között.


A megnyitó programjáért kattintson ide...


BUDAPEST VÁLASZT, 1920–2014

Plakátok, röplapok, kékcédulák a választási kampányok történetéből

Kiállítás a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár gyűjteményéből

2014. szeptember 4. és november 6. között.Kiállításunk a főváros parlamenti és önkormányzati választásain vezetett végig 1920-tól egészen 2014-ig. Különböző korszakok kampányait mutatja be mind szabad, mind korlátozott választások idején, valamint az egypárti szavazásokon. A sokféle párt és jelölt plakátjai és röplapjai mellett 1947-es kékcédulákat, továbbá számos 1990 utáni kampánytárgyat (öngyújtó, söralátét, szappan, kulcstartó, cukorka, jelvény, nejlonszatyor) is bemutatunk. A pártok pozitív üzenetei mellett természetesen a negatív kampány sem marad ki válogatásunkból.

A kiállításunkon betekintést nyerhettek levéltárunk értékes gyűjteményébe, és azon keresztül a fővárosi kampányolás történetébe és jelenébe.

SZAMÁRFÜLET MUTATUNK

Huszonöt képző-, ipar- és fotóművész gondolata április 1-ről.

Kiállítás 2014. április 15. és május 21. közöttKiállító művészek:

Antal László, Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre - Braxátor Marianna, Czimbal Gyula, Daradics Árpád, Gáti Gábor, Gerber Pál, Homolya Gábor, Huller Ágoston - Martinás Katalin, Kádár János Miklós, Kiss György, Lőrincz Zsuzsa (Prága), Magyar József, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Siklós Péter, Sós László - Kemény Éva (SO-KY), Szalay Pál, Szentgyörgyi József, Tettamanti Béla, Tóth Ernő, Tóth Kristóf, Tóth (Füles) József, Veszely Ferenc


Korábbi SZAMÁRFÜL programok az 5KOR Képzőművész Csoport weblapján.

ADY-IDÉZETEK

Kiállítás 2014. január és április között Ady publicisztikájából


„Ady publicisztikai írásai a korabeli napi politikai, közéleti és kulturális eseményekhez kötődnek, azonban szinte kivétel nélkül olyan általános kérdéseket vetnek fel, amelyek örök aktualitást adnak nekik. Ady bátor és radikális kritikusa volt a hazai kulturális élet elmaradottságának, politikai élet visszásságainak. Írásait mindenkor a tiszta, előítélet-mentes gondolkodás és a józan ész üdítő világossága hatja át.” (Ferencz Győző)


A kiállítás a Napvilág Kiadónál 2014-ben megjelent

Komp-ország megindult dühösen Kelet felé újra Ady magyarsága és modernsége

című, cikkeket, verseket, esszéket és tanulmányokat tartalmazó kötet alapján készült.

PORONDMESÉK

Jakobi Anna festőművész kiállítása 2013. október 10. és december 13. között.

A kiállítást Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg, beszédét innen töltheti le:


Jakobi Anna honlapját itt érheti el.

PASZTELLEL FESTVE

Huller Ágoston képzőművész kiállítása 2013. szeptember 17. és október 8. között.

Bakos Tamás grafikus nyitotta meg a kiállítást, beszédét itt olvashatja:


Huller Ágoston munkásságáról itt talál bővebb információt.

MAGYAR CIGÁNYOK - TÚLÉLŐK VALLANAK

Fotókiállítás Jutka Rona fotóművész azon képeiből, amelyek Jutka Rona: Magyar cigányok. Túlélők vallanak című

kötetében jelentek meg. A kiállítás 2013. június 20. és október 6. között volt látogatható.

A kötetről bővebben itt olvashat, Jutka Rona honlapját itt találja.

BUJKÁLÓ FÉNY

Krausz Margit festőművésznő kiállítása 2013. április 26. és június 20. között.

A kiállítást Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta festőművész nyitotta meg.


Krausz Margit honlapját, festményeit itt találja.Módosítás dátuma: 2017. június 02. péntek, 08:09  

Események

Utolsó hónap február 2019 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28

TámogatóinkKeresés