polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Luis Puenzo: A hivatalos változat

szerda, 16. április 2014, 17:30 - 20:30
Találatok : 3348


LÁZADÁS című filmklubunkat 2014. április 16-án egy 1985-ös,

Oscar-díjas alkotással zártuk.

"A hivatalos változat" című film célja, hogy nyilvánosságra hozza és történelemként hivatalosítsa azoknak az embereknek a fájdalmát és tapasztalatait, akik 1976–1983 között Argentínában, a katonai diktatúra, a Videla-junta alatt elvesztették családtagjaikat.


12. vetítés - 2014. április 16. (szerda) 17.30


Luis Puenzo: A hivatalos változat

(színes, FELIRATOS, argentin filmdráma, 109 perc, 1984)

A vetítést beszélgetés követte.

Vendégünk: LÉNÁRT ANDRÁS hispanista volt.

(Szegeti Tudományegyetem)


Az Anno Filmklub – Lázadás évadáról bővebben:
a teljes program

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!


A film ajánlója:

A falklandi vereség után, a Videla-junta végnapjaiban játszódó Oscar-díjas film hősnője Alicia, egy középosztálybeli tanárnő, aki hisz a tankönyveknek, melyekből a történelem hivatalos változatát tanítja a diákjainak. Ám találkozik egy régi iskolatársával, akinek elbeszéléséből a rendszer legsötétebb oldalai tárulnak fel. Mesél börtönben született csecsemőkről, akiket szüleik eltűnése után szétosztottak a rezsim rájuk igényt tartó emberei között. Alicia megretten. Kislányukat öt évvel ezelőtt fogadták örökbe. Kérdésekkel bombázza a férjét, de a férfi elzárkózik a nyílt válaszadástól. Lassan-lassan rádöbben, hogy jólétük a kormányzati korrupcióból fakad, s hogy gyermeke szüleit a nyomtalanul eltűnt áldozatok között kell keresnie.

"Óriási hangszórók és kék-fehér zászlók alatt felsorakozott diákok és tanárok éneklik Argentína szabadságot dicsőítő nemzeti himnuszát. Egyesek több, mások kevesebb lelkesedéssel és hangerővel kapcsolódnak a kórusba. Alicia, a történelem tanárnő büszkén kihúzza magát és meggyőződéssel ejti ki a szavakat. Még nem tudja, hogy később már inkább csak megtört hittel védi majd hazája történelmének hivatalos változatát."


További információk a filmről a port.hu portálon.


Olvasnivaló:

Argentína érzelmes történelme (Nagy Boglárka, Filmtett, 2011. december 23.)

A latin-amerikai film múltja és jelene (Lénárt András, Tiszatáj, 2011. január)Helyszín : Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem (1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

Vissza