polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Holtpont. Társadalomkritikai tanulmányok Magyarország elmúlt 25 évéről - szakmai vita

kedd, 3. május 2016, 17:00 - 19:00
Találatok : 4613


A Politikatörténeti Intézet


2016. május 3-án (kedden) 17 órakor


szakmai vitát rendez a PTI Társadalomelméleti Műhelyének


Holtpont. Társadalomkritikai tanulmányok Magyarország elmúlt 25 évéről


című új kötetéről

a Politikatörténeti Intézetben (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.).


Résztvevők:

SZALAI ERZSÉBET

ELEK ISTVÁN

MAGYAR BÁLINTA kötet szerzői:

Antal Attila, Bagi Zsolt, Binder Mátyás, Böcskei Balázs, Csigó Péter, Misetics Bálint, Patakfalvi Czirják Ágnes, Scheiring Gábor, Sebők Miklós, Takács Erzsébet, Vastagh Zoltán
Holtpont. Társadalomkritikai tanulmányok Magyarország elmúlt 25 évéről
Napvilág Kiadó, Budapest


Jelen kötet a Politikatörténeti Alapítvány által támogatott Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyében együtt gondolkodó és vitázó társadalomtudósoknak a mai magyar valóságról adott elemzéseit, kritikus látleleteit tartalmazza. A kötet első felét a magyar politika, a másikat a magyar társadalom szociális és kulturális viszonyai elemzésének-leírásának szenteljük.

Reményeink szerint az írásokból világosan kirajzolódik a demokrácia és a társadalom válságának egy olyan kritikus olvasata, amely új színt képvisel a jelenlegi hazai tudományos és politikai diskurzusban. Elemzéseinkben szakítunk azzal az eddig jellemző gyakorlattal, amikor a vita résztvevői önreflexió nélkül, csak a mindenkori politikai kurzust hibáztatják a bajokért, az áldatlan közállapotokért. Ennek az újításnak persze meglehet az ára: harag és elutasítás az érintettek részéről.

Kötetünk fontos következtetése: a nemzeti együttműködés meghirdetett rendszerét fel kell hogy váltsa az európai együttműködésben részt vállaló Magyar Köztársaság társadalmi-gazdasági szolidaritásnak formát adó demokráciája. Ennek az új köztársaságnak tagadnia kell az illiberális berendezkedést, de nem lehet puszta folytatása a 2010 előtti liberális alkotmányos demokráciának. A korábbi modernizációs konszenzus helyébe egy igazságosabb társadalom vízióját célszerű állítani, a zárt nemzetfelfogást egy nyitott, befogadó nemzetfelfogással érdemes felváltani.


Szerkesztők: Földes György és Antal Attila

A tartalomjegyzék és ismertető megtekintéséhez kattintson ide.
A kötetet 2016. április 22-én mutattuk be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Gagyi Ágnes és Andor László közreműködésével. A rendezvényről készült felvételt hamarosan megtekintheti az interneten.Vissza