polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Kassák Lajos avantgárdja és a magyar baloldal

szerda, 16. november 2016, 17:30 - 19:30
Találatok : 2905


Kerekasztal-beszélgetés


Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!


Ha a magyar avantgárd a 20. század elején egy kérdés volt, akkor a válasz Kassák Lajos lett, és ha egy antimilitarista folyóiratot kell megneveznünk, az nem lehet más, csak A Tett (1915–1916), amelynek alkotói a maguk módjára üvölthettek, amíg a folyóiratot be nem tiltották. Az alkotóilag magának mindent megengedő Kassák ezt követően, száz éve indította el a Ma című folyóiratát (1916-1925), a magyar avantgárd legjelentősebb műhelyét, de milyen volt a munkásmozgalom, a magyar baloldal viszonya Kassák törekvéseihez? Mennyire fogadták be? Hiszen Kassák egy olyan korszakban erőltette a maga művészeti sokkterápiáját, amikor a Népszava legtöbb olvasója még Ady Endre művészetét is érthetetlennek tartotta, és az igen konzervatív Csizmadia Sándor számított az első számú „munkásköltőnek”. A Tanácsköztársaság 133 napja alatt végre szabad kezet kaphatott volna Kassák, a modernizmust és az avantgárdot igazán sose értékelő Lukács György azonban ellenállt, hogy Kassák és köre magát a proletárdiktatúra „hivatalos művészcsoportjának” tegye meg. Amikor közel három évtizeddel később ismét a baloldal jutott hatalomra Magyarországon, csakhamar ismét a betiltás lett osztályrésze Kassák műveinek. A magyar avantgárd mostohasorsa mennyiben hazai sajátosság, és mennyiben európai jelenség? Az összehasonlítást lehetővé párhuzamnak a szovjet avantgárd kínálkozik, amelynek jelentős alkotásaiból éppen 2016-ban tekinthettünk meg egy kiállítást A művészet forradalma címmel.


Vendégeink:

KONOK PÉTER történész
PACSIKA MÁRTON művészettörténész

A beszélgetést vezeti: Csunderlik Péter


PACSIKA MÁRTON a University of Amsterdam hallgatója. Jelenleg az amszterdami Joods Historisch Museum-ban megrendezésre kerülő magyar avantgárd kiállításon dolgozik. Kutatási területei a kelet-európai művészeti intézményrendszer 1989 utáni átalakulása, továbbá a magyar progresszió és képzőművészet története.


Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1695588260758491/


Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)
PROGRAMAJÁNLÓ


Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten

A Kassák Múzeum kiállítása 2016. szeptember 24. és 2017. január 15. között


A Ma című folyóirat és köre egy elképzelt mozgalom valóságos intézményeként jelent meg a magyar kulturális életben az első világháború és a forradalmak Budapestjén, 1916 és 1919 között. Kassák Lajos és művésztársai az „új kultúra” megteremtőiként tekintettek magukra, amelynek ideológiáját nem csupán manifesztumokban, hanem egy sokrétű intézményen keresztül kívánták közvetíteni a társadalom felé. A kiállítás négy téma felvetésével azt mutatja be, hogy Kassák és köre a huszadik század eleji művészeti színtéren milyen kulturális és társadalmi ambíciókkal és kommunikációs technikákkal akarta kijelölni pozícióját a korabeli magyarországi nyilvánosságban.

További részletekért kattintson ide...Vissza