polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Trockij - egy próféta halála

hétfő, 7. november 2016, 17:30 - 20:00
Találatok : 3588


A Nagy Imre Társaság Budapest Szervezete,
a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Politikatörténet Intézet


2016. november 7-én (hétfőn) 17:30-kor


bemutatja André Libik Grimme-díjas alkotását:TROCKIJ - EGY PRÓFÉTA HALÁLA

(német, feliratos dokumentumfilm, 1965, 47 perc)


A vetítés után FÖLDES GYÖRGY és KONOK PÉTER történészek beszélgetnek a nézőkkel.


Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!


A film ajánlója:

1940. augusztus 20-án hajtotta végre Trockij elleni merényletét Ramón del Rio Mercader spanyol NKVD-ügynök, aki egy jégcsákánnyal ejtett halálos sebet az emigráns politikuson annak mexikóvárosi otthonában. Trockij, Lenin legközelebbi munkatársa, 1917 november 7-én, mint a petrográdi szovjet vezetője, előkészítette és végrehajtotta a bolsevik puccsot, amely később tévesen "Nagy Októberi Forradalom" néven lett ismert. Külügyi népbiztosként a Breszt-Litovszk-i béketárgyalásokon ő képviselte a bolsevik kormányt. 1919-ben - mint hadügyi népbiztos - hónapokon belül megszervezte a Vörös Hadsereget, majd döntő szerepet játszott a fehérek elleni véres polgárháború sikeres megvívásában. A közvélemény szemében Trockij a betegeskedő Lenin potenciális „örökösévé” lépett elő, azonban alulmaradt a jóval tehetségesebb intrikusnak bizonyuló Sztálinnal szemben. Sok éves száműzetés után a bolsevik puccs szervezője, a polgárháború hadvezére gyilkosság áldozata lett...

Adré Libik 1965-ös, „A politikai gyilkosság" című dokumentumfilm sorozatának Trockijról szóló része ritkán látott filmfelvételekkel mutatja be a szovjet forradalmár sikereit, bukását, és meggyilkolását. A filmben – többek közt – megszólal Leandro Sanchez Salazar, a Trockij gyilkosát letartóztató rendőrtiszt, Esteban Volkov, Trockij unokája, és David Alfaro Siqueiros, egy Trockij elleni sikertelen merénylet elkövetője.


Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)


Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1712362975697767/


Vissza