polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Háború és bűnözés

szerda, 26. április 2017, 17:30 - 19:30
Találatok : 3099


A múzsákat lelövik, ugye? - 3. évad

A háború peremén 2.


2017. április 26. (szerda) 17:30

Háború és bűnözésRészvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!Vendégeink:

Mátay Mónika történész (ELTE BTK – IASK)
Perényi Roland történész (Kiscelli Múzeum)


A beszélgetést vezeti: Ignácz Károly

Mennyiben változtatta meg az első világháború a bűnözést? – e kérdés áll beszélgetésünk középpontjában. Az egyedi bűnesetek mindig felkeltették  – és a mai napig felkeltik – az emberek kíváncsiságát, de a bűnözésről mint modern (nagyvárosi) társadalmi jelenségről szóló értékelések és viták is megjelentek már 1914 előtt. A Nagy Háború okozta változások nyilvánvalóan érintették a bűnözést; egyes magyarországi eseteket felidézve beszélgetni fogunk az átalakulás társadalmi hátteréről, és arról, hogy mindezt hogyan látták, hogyan érzékelték a különböző kortárs szereplők (rendőrök, szakértők, tudósok, írók, újságírók stb.). Végül kitérünk arra, hogy milyen hosszabb távú hatásai, következményei lettek a háborúnak a bűnözés területén.


Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/1385015234890678/


Helyszín: a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtárának olvasóterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)
A sorozatról:


A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország néven átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2015. évi témánk a Kultúra, művelődés, tárgyi kultúra volt, ehhez kapcsolódott A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozatunk első évada is. 2016-ban a nagy háború okozta gazdasági és társadalmi változásokat jártuk körbe második évadunk újabb hat beszélgetésével. 2017-es sorozatunk címe "A háború peremén", melyben új témákkal, többek között a háborús propagandával, a hadifoglyok helyzetével, bűnözéssel, prostitúcióval foglalkozunk. Részletes programért kattintson ide!


Vissza