polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Háborús propaganda és ellenpropaganda az első világháborúban

szerda, 31. május 2017, 18:00 - 19:30
Találatok : 3240


A múzsákat lelövik, ugye? - 3. évad

A háború peremén 3.


2017. május 31. (szerda) 18:00

Háborús propaganda és ellenpropaganda


Kapcsolódó kiállításmegnyitónkról ide kattintva vagy a lap alján olvashat.


Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!Vendégeink:

Klestenitz Tibor PhD, tudományos munkatárs (MTA BTK TTI)
Vörös Boldizsár, a történelemtudomány kandidátusa, tudományos főmunkatárs (MTA BTK TTI)


A beszélgetést vezeti: Takács RóbertA Nagy Háború rendkívüli viszonyokat hozott a sajtóban is, életbe léptek a még idejekorán, 1912-ben hozott kivételes intézkedések – ezek az 1914-ben hozott, az újságírók által hevesen támadott sajtótörvényt lényeges pontokon felülírták. A sajtó is a háború szolgálatába állt, a front eseményeiről központilag szervezett módon tudósítottak, a hátországban a sajtó kötelessége lett a lakosság háborús moráljának megőrzése. Hogyan működött a gyakorlatban a Nagy Háború eseményeinek bemutatása, illetve mit tudtak-tudhattak a frontokon harcolók? Hogyan szolgálta egyszerre a közönséget és a kormányzatot a sajtó – avagy mennyiben váltak a lapok propagandafórumokká? Mi/ki ellen és mi/ki mellett folyt propaganda? Mit és miért töröltetett a cenzúra? Konfliktusossá vált-e a sajtó és a hatalom viszonya, és ha igen, mikortól? Milyen folyamatok, átrendeződések mentek végbe a sajtóban? Beszélgetésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/856122247869480/


Helyszín: a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtárának olvasóterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)


KAPCSOLÓDÓ PROGRAM:


Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket

Hadszíntér és hátország projektünk

Ellenségkép és propaganda az I. világháborúban

című kiállításának megnyitójára

2017. május 31-én (szerdán) 17 órára

a Napvilág Könyves Galériába (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.).


A kiállítást megnyitja:

Merényi Dániel grafikus, Napirajz/Index

Ki volt a magyarok legnagyobb ellensége az I. világháborúban? A trónörökös-gyilkos szerb komitácsik? A Kárpátokra rontó Oroszország? A háború szálait háttérből rángató, mások életével kufárkodó Nagy-Britannia? Vagy netán a belső összetartást, a Szent István-i Magyarország területi épségét fenyegető csehek? Esetleg a határtalanul gazdagodó hadiszállítók, vagy a batyus galíciaiak? Kiállításunkban a korszak meghatározó élclapjának, a Borszem Jankónak a karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei.
A sorozatról:


A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország néven átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2015. évi témánk a Kultúra, művelődés, tárgyi kultúra volt, ehhez kapcsolódott A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozatunk első évada is. 2016-ban a nagy háború okozta gazdasági és társadalmi változásokat jártuk körbe második évadunk újabb hat beszélgetésével. 2017-es sorozatunk címe "A háború peremén", melyben új témákkal, többek között a háborús propagandával, a hadifoglyok helyzetével, bűnözéssel, prostitúcióval foglalkozunk. Részletes programért kattintson ide!Vissza