polhist logo
Események Nyomtat help
Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap
Categories
Kategória szerint
Search
Keresés

Séta a volt Kúria épületében és I. világháborús kiállításunkban

szombat, 16. szeptember 2017, 10:00 - 16:00
Találatok : 2687


2017. szeptember 16-án (szombaton) 10-16 óra között:


Idén is megnyitjuk épületünket a nagyközönség előtt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében.

A jelenleg a Magyar Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyt adó épület eredetileg az Igazságügyi Palota céljaira épült 1893 augusztusa és 1896 májusa között Hauszmann Alajos tervei alapján. A palota központi részét képező nagycsarnok köré teljesen szimmetrikusan komponált két szárny déli emeleti helyiségei a Magyar Királyi Kúriának, míg az északi termei a Budapesti Királyi Ítélőtáblának adtak otthont. A Politikatörténeti Intézet a déli szárnyban működik: szeptember 16-én az itt található, korábban ítélethirdetésre használt, díszes III. emeleti tanácstermet és II. emeleti könyvtári olvasótermet, valamit a földszinten található Ellenségkép és propaganda az első világháborúban című kiállításunkat tekinthetik meg látogatóink.

Vezetések indulnak: 11 és 14 órakor.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Épületünk akadálymentes, de csak vezetéssel, a fenti időpontokban látogatható.
Vasárnap zárva tartunk.


 

A séták útvonala:
- gyülekező az épület aulájában;
- a harmadik emeleti díszes Tanácsterem megtekintése, amely a két világháború között (amikor az épületben a Magyar Kúria működött) bírósági ítélkezés helyszíneként szolgált;
- a második emeleti Könyvtár korhű megoldásokkal gyönyörűen felújított termeinek megtekintése, majd a Könyvtár és a Levéltár érdekes gyűjteményének ismertetése.
Kapcsolódó program 12:30-kor és 15:30-kor:


Sétáinkat mindkét alkalommal földszinti kiállítótermünkben zárjuk, ahol tárlatvezetést tartunk első világháborús kiállításunkban:ELLENSÉGKÉP ÉS PROPAGANDA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Nem szeretjük az idegent és nem szeretjük a köztünk élő idegeneket sem. Nő a drágaság, kevesek feltűnően gazdagodnak, meg kell védenünk a határainkat. Harcban állunk a világgal, de van egy nagy és erős szövetségesünk. 1915-öt írunk. Vagy 1917-et.
Egy kiállításra invitáljuk Önöket. I. világháborús kiállításra, amely a Tisza-kormányhoz hű, és ekkor már erősen dotált Borsszem Jankó karikatúrán keresztül beszél egy olyan korról, amikor a sajtót ugyan a cenzúra fenyegette, de a politika inkább csak tiltott, mint szervezte, hogy miről is legyen szó a lapokban (legfeljebb azt, ami a harctérről szólt). A propaganda viszont ömlött így is – nemcsak a lapokból, hanem a plakátokról, képeslapokról, háborús kiállításokról, és némi üzleti haszon reményében meglovagolta a söripartól a játékgyártásig, aki csak tehette.
Ki volt a magyarok legnagyobb ellensége az I. világháborúban? A trónörökös-gyilkos szerb komitácsik? A Kárpátokra rontó Oroszország és félelmetes halálosztó cárja? A háború szálait háttérből rángató, mások életével kufárkodó Nagy-Britannia? A magyar és osztrák területekért árulóvá vált olaszok és románok? Vagy netán a belső összetartást, a Szent István-i Magyarország területi épségét fenyegető csehek? Esetleg a határtalanul gazdagodó hadiszállítók, vagy a batyus galíciaiak? Kiállításunkban a korszak meghatározó élclapjának karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei.


Általános információk: A kiállítás szeptember 22-ig látogatható hétköznaponként 8-19 óra között.
Hétvégenként zárva tartunk, kivételt csak a szeptember 16-i Kulturális Örökségek Napja képez, amikor 10-16 óra között várjuk látogatónkat.

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/1902867583300330/
További információ:

Politikatörténeti Intézet
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.polhist.hu


Vissza